Patient in de lead

Afgelopen weekend heeft een fantastisch gelegenheidsteam (team 17) voor het Prinses Máxima Centrum meegedaan aan Hacking Health Utrecht 2018. Op dit jaarlijks terugkerend evenement proberen teams innovatieve oplossingen te vinden om de zorg beter te maken. Dit jaar was het centrale thema: De patiënt in de lead.

Minder misselijk door data

Het team heeft in drie dagen tijd een prachtige oplossing met de titel “Minder misselijk door data” voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie gebouwd. “Minder misselijk door data” combineert behandelinformatie, fysieke activiteit, dieetinformatie en vooral de wensen van de patiënt tot een gepersonaliseerd menu en een activiteiten programma voor de kwetsbare jonge groep patiënten van het Prinses Maxima Centrum.

Maaltijden laten aansluiten bij de behandeling

Met behulp van onze oplossing kiezen kinderen en ouders straks zelf verantwoorde maaltijden en snacks die ze gedurende hun behandelbezoek aan het Prinses Maxima Centrum kunnen eten. Door gebruik van de gecombineerde data uit verschillende bronnen sluiten deze maaltijden beter aan bij hun behandeling, bespoedigen ze herstel en wordt misselijkheid teruggedrongen.

Unieke nieuwe technische oplossing

Voor “Minder misselijk door data” bouwden we met een unieke nieuwe technische oplossing. Deze bestaat uit een data virtualisatie laag waarmee gegevens uit verschillende interne en externe bronnen gecombineerd worden zonder de brondata te verplaatsen of te kopiëren. Uiteraard werkten we op de Hackathon vanuit privacy en security eisen alleen met dummy gegevens. De nieuwe virtuele data laag ontsluiten we uniform en ge-authenticeerd met behulp van een tweetal op de Hackathon gegenereerde APIs. De APIs geven toegang tot de brondata voor de speciaal op deze Hackathon gebouwde patiënt-app. De API’s verzorgen ook de communicatie met de cateraar.

Wat er onder de motorkap zit

Om dit alles mogelijk te maken maakten we gebruik van;

  • De datastructuren van bronnen als het HiX van het UMC Utrecht, Culicart van onze cateraar Hutten, Vidavi voor inkoop en logistiek, en AFAS voor financiële gegevens.
  • Het inlezen van de datastructuren met behulp van Tibco DV en MapR. Een platform geleverd door connecteddatagroup in samenwerking met Open Line (private smart cloud).
  • Mapping van de datastructuren naar het uniforme Basis Gegevensset Zorg model van het programma Registratie aan de Bron. Dit model hebben we met behulp van de Zorginformatiebouwstenen (ZIB’s) in Tibco DV gebouwd.
  • Aanvulling van het Basis Gegevensset Zorg model met specifieke gegevens die ouders en kinderen kunnen invullen over onder andere eetvoorkeuren, misselijkheid, beweging via een stappenteller, en eetbeleving.
  • Vertaling van het Basis Gegevensset Zorg model naar een virtuele dataset die op basis van de VIPP standaard (HL7) via een REST json webservice (API) beschikbaar werd gesteld.
  • Vertaling van het Basis Gegevensset Zorg en de aanvullende gegevens naar een virtuele dataset die via een tweede REST json webservice (API) beschikbaar werd gesteld aan PowerBI.
  • Bundeling van de twee virtuele datasets in een speciaal voor deze Hackathon gebouwde APP, waarop ouders en kinderen kunnen zien wat hun patiëntgegevens zijn, wat ze hebben gegeten, hoe ze hierop reageren, wat de fysieke activiteit is, en een Dashboard uit PowerBI waarop meer informatie te zien is.

Evaluatie van het Resultaat en voor meer informatie

Debbie Tarenskeen was lid van het gelegenheidsteam en doet een promotie onderzoek naar de impact van innovatie en organisatievernieuwing op de huidige ICT architecturen van zorgorganisaties. Daarbij bekijkt Debbie wat er nodig is om vanuit ICT-architecturen flexibeler, eenvoudiger en sneller mee te kunnen bewegen op bijvoorbeeld innovatievragen. Debbie zal vanuit haar promotie onderzoek de resultaten van de Hackathon objectief evalueren. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Ronald de Vries, Innovatiemanager van het Prinses Máxima Centrum.

Het gelegenheidsteam bestond uit de volgende teamleden

Ronald de Vries (Innovatiemanager Prinses Máxima Centrum), Marieke de Sain (Innovatie adviseur Prinses Máxima Centrum), Ellen Kilsdonk (Data architect Prinses Máxima Centrum), Brenda Hijmans (TNT), Debbie Tarenskeen (Hoofddocent en promovendus Hogeschool Arnhem en Nijmegen), Nynke Hollema (SKION), Bob Hamans (Siemens), Joost Jansen (Developer en student Hogeschool Utrecht), Arnoud van Duijn (D&A Medical Group), Tamara Moll (D&A Medical Group), Antoine Stelma (connecteddatagroup), Erik Fransen (connecteddatagroup), Philip du Maine (connecteddatagroup), Jolanda Iliohan (connecteddatagroup).

RePost: Ronald de Vries